Bouw- en verbouw projekten gemeente Laagstad-Hoogdorp Naar het Hoofdstation


WERPS Hohenzollern Tramloc(TN)
Korte historie:
Het locje heeft zo rond de jaren '20 van de vorige eeuw in Alkmaar en omgeving rondgereden. Hier ga ik later nog wat uitvoeriger op in.


Het bouwverslag:
In dit bouwverslagje een kleinood van slechts 2,5 cm lang, teweten een tramlocje van WERPS. Het is uitgevoerd in "nieuw zilver". Dit materiaal soldeert net even lekkerder dan messing. Het is wat mij betreft net zo makkelijk te bewerken als messing.

De Start, inventariseren wat we hebben en wat niet.
Voor we beginnen met solderen kijken wat er allemaal door WERPS is geleverd. Helaas bleek het locje niet geheel compleet zijn. Met name de aandrijving, zoals tandwielen en motor ontbraken. Ook de bouwtekening ontbrak, dus is het soms raden wat waar moet komen. Mogelijk het gevolg van het feit dat dit 1 van de weinige geproduceerde exemplaren van dit modelletje is.

1 - Grondplaat met bijna alle messing onderdelen
2 - Losse gietdelen, de pijp, stoomdom, bel, fluit enz.
3 - Wielstelletjes
4 - Mini decodertje

Dit is de plaat met de onderdelen.

TIPS: Onderdelen met een scherp schaartje losknippen of lossnijden met een scalpmesje




Het onderstel in elkaar gevouwen en gesoldeerd. De twee messing lagertjes van de twee wielstellen(met tandwieltjes) schoven gemakkelijk in het frame. Opvallend is het verschil in wielmaat.


Het onderstel en de zijwandjes. De zijwandjes kunnen gemakkelijk aan het front en achterwand gesoldeerd worden aan de omgevouwen stukken die de zijwand verstevigen. Het was wel even secuur werken omdat de geëtste opstappen en de deurhandel zichtbaar moeten zijn.


De wandjes staan in elkaar en op het wielstelletje. Zoals te zien is zit het keteltje er nog niet in, slechts de voor en achterwand van het keteltje zijn zichtbaar. Maarrrrrrrrr....... dat naadje kan echt niet!. Opnieuw verwarmen en aandrukken en laten "vollopen" met soldeer heeft dat euvel ook weer verholpen.


De blik van boven geeft een goed zicht op de plek waar de rest van de aandrijving moet komen.


Het dakplaatje geplaatst dat goed geleid wordt door de lipjes aan de zijwandjes. De gleufjes in het dak moesten met ruimertjes wat groter gemaakt worden.
Het dakje om een appelmoes pot een lichte ronding meegegeven en met de "houten plankjes structuur" aan de binnenzijde over de lipjes geschoven. Dakje laat ik voorlopig nog even niet gesoldeerd zodat ik ook van bovenaf eventueel nog in het locje kan komen.


Vervolgens het sierlijke baanschuivertje(?) aan beide zijden geplaatst.


Daarna de kriksteuntjes gevouwen en geplaatst. De gaatjes met een 0,4mm boortje door en door boren/ruimen zodat het steuntje goed vastgesoldeerd kan worden.


De deksels van de cilinders op de rondjes solderen. Smoelt meteen beter!. Het gleufje onder de cilinderdeksels is bestemd voor de koppeling. De twee kleine gaatjes net zichtbaar aan de bovenkant van de foto zijn bestemd naar ik vermoed lamphouders.


Het keteltje gesoldeerd "om" het voor en achterpaneeltje. Mooi vol laten vloeien en daarna de glaspen er over.
De pijp los geplaatst om te kijken of alles een beetje wil kloppen.
Een mooi resultaat lijkt me.

Wordt vervolgd................

Terug naar het begin