Opzet ombouwproject
In dit projekt zal ik diverse zaken aan bod laten komen met betrekking tot het verbeteren van de LIMA MAT'46. Nog steeds alles analoog!
Nieuwe Motor Allereerst heb ik de motor vervangen door de Model Torque motor uit Australiƫ. Prima motortje en makkelijk in te bouwen. Een nadeel in mijn geval is dat het stel nog steeds Concorde snelheden kan halen en de snelheid lastig te regelen is. Ook heb ik gemerkt dat het motortje niet reageerd op de laagfrequente regeling van de Lauer regelaar. Digitaal laat dit motortje zich zeer goed regelen (zie bijv. Groterdam project).
Om dit probleem aan te pakken heb ik de dure oplossing ook uitgeprobeerd met een z.g. BB-unit van GM & S Dit is een complete aandrijving met een Mashima motortje. Ik ben zeer tevreden over deze oplossing
Bijkomend voordeel is dat de motor niet meer in het interieur steekt.
De Model Torque motor De ingredienten! De oude motor uit elkaar gehaald. De nieuwe kan geplaatst worden volgens de bijgeleverde instructies.
De Modeltorque op z'n plek, met schoongemaakte en ingevette tandwieltjes
De BB-unit(Mashima) Het middengedeelte voorzichtig eruit snijden en aan de uiteinden de verbindingststukjes laten zitten voor de stevigheid.
Het middenstuk bewaren, want dit is een ideale maatstaf om het draaistel op de juiste hoogte op de BB-unit te lijmen. Er dus niets afsnijden en gewoon onder het draaistel en de BB schuiven, als hoogte malletje.
Van styreen twee kleine stripjes op de uitsteekseltjes in het bodemgedeelte lijmen met een styreen brugje. Het BB'tje hierin hangen met het bijgeleverde schroefje. Niet vast draaien, het stel moet een beetje vrij kunnen schommelen. Het gat van het brugje iets opruimen met een vijltje zodat ook hier iets speling wordt verkregen.
Ter vergelijking het Lima-Torque motorstel en de ingebouwde BB-unit. Een hoop ruimte om eventueel het interieur compleet te maken.
De beschrijving van GM & S is overigens duidelijk genoeg om tot een goed resultaat te komen
Verbetering stroomafname De stroomafname bij de MAT'46 loopt zo zwaar dat de wielen de neiging hebben tot stilstaan en hierdoor het rijgedrag nou niet bepaald gunstig beinvloeden.
Ik wil hieronder beschrijven hoe de stroomafname verbeterd kan worden.
Ik heb voor het motorloze stel de stroomafnemers afgeknipt en hierop een stukje fosforbrons draad gesoldeerd eerst alles even blank schuren.
De draadjes ook iets naar boven laten doorlopen zodat deze omgebogen kunnen worden op het plastic framepje.
Testen doe je door het draaistel op een glasplaatje of spiegeltje te plaatsen en voorzichtig met je vinger te duwen. De fosfor-brons stroomafnemers net zo lang afstellen totdat de wielen soepel blijven draaien op de glasplaat. Zo weet je zeker dat je minimale wrijving veroorzaakt. Tevens heb ik het gewicht uit het motorloze stel gelaten, zonder nadelige effecten, om zo min mogelijk weerstand te geven aan de motor.
Bij het Jacobs-draaistel maak je gewoon de stalen stroomafnemers na. Kleine schroefje er af, de nieuwe "nabuigen" en schroefje er weer op. Ook hier weer net zo lang testen totdat het zaakje zeer soepel loopt, middels het glasplaatje.
Front/sluit- en binnenverlichting
De binnenverlichting zal verzorgt worden door stroken TAMS binnenverlichting, in dit geval met gele LED's. De LED's zitten toevallig op de juiste plaats in het stel, zodat ze de juiste plaats aan het plafond hebben. Ze moeten de oude bolletjes uit deze stellen nabootsen
De front en sluitverlichting is weer een verhaal apart.
Het stel voert namelijk een omgekeerd L-sein en heeft twee rode sluitseintjes. Ik heb de oplossing gezocht in een z.g. duo LED. Deze LED heeft twee pootjes en reageert op omkering van de polariteit in de kleuren geel en rood.
Er moest een extra diode tussen de linker sluitsein LED worden geplaatst, om te voorkomen dat bij vooruitrijden beide 'kop' LED's geel weergaven. Na wat getest de voorschakel weerstandjes van 1K2(1200 ohm) en de diode(1N4007) op een stukje VERO-board(gaatjesprint) geplaatst. Dit printje past precies tegen het plastic schotje in de kop. Van dit printje kan ook meteen de stroomvoorziening voor de TAMS strip worden gehaald.
De LED's met(lens) op het voorzichtig doorgehaald lichtgeleidertje gelijmd met Bison tweecomponentenlijm. Seconden lijm 'pakt' namelijk niet. Vervolgens een stukje krimpkous er omheen tegen het doorschijnen.
Onder het houdertje van de front LED's een klein stukje styreen geplakt. Ook bedoeld om doorschijnen door kieren te voorkomen.
De TAMS strip moet ook nog een kleine aanpassing krijgen. Helaas schijnt het licht van de laatste LED ook in de cabine van de machinist. Ik heb deze door middel van een stuk krimpkous afgeschermd.
Het eindresultaat is hier te zien.......
.......en in een kort filmpje het wisselen van front en sluit verlichting.
Details
Pantografen Om de MAT'46 te verfraaien heb ik een aantal dingetjes gewijzigd of toegevoegd.
Ik heb bijvoorbeeld de pantografen vervangen door types van Sommerfeldt(Nr914). Ze zien er wat 'netter' afgewerkt uit dan de originele LIMA panto's
Het interieur is ook niet geheel naar m'n zin. In alle stellen zitten de bekende groene en oranje gekleurde banken. Ik heb in wat boeken gesnuffeld waaronder Hondekoppen en Muizeneuzen van Carel van Gastel en de gegevens op de website van Gerard van de Weerd .
Ik ga de gangpaden (middel)grijs maken en de tussenschotten cremekleurig.