Licht op de werkplek, modulebak en baan Naar het Hoofdstation

Introductie verlichting
Met de licht bedoel ik niet de verlichting in huisjes en van lantaarntjes, maar de uitlichting van de werkplek en de scenery op de bak of baan. Ik zal een beknopt/praktisch verhaal op deze paginazetten. Dit verhaal zal beperkt toegelicht worden met een aantal praktische gegevens.

Enige toelichting op licht

* Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Dit komt overeen met de kleur van het licht dat een bepaalde metaallegering bij een bepaalde temperatuur uit gaat zenden. Het is een manier om heel precies de verschillende soorten kleuren en kleurschakeringen aan te geven.
Om er voor te zorgen dat de verlichting van goede kwaliteit is, moet de kleurtemperatuur van het licht van de betreffende lichtbronnen gerelateerd worden aan het verlichtingssterkteniveau. Het is bekend dat het beter is om bij hogere verlichtingssterkteniveaus, lichtbronnen met een hogere kleurtemperatuur te gebruiken. Dus hoe hoger de verlichtingssterkte, hoe 'witter' de kleur van de lichtbron moet zijn.

Witte lichtbronnen kunnen ruwweg in drie groepen worden verdeeld op basis van de lichtkleur (toegevoegde kleurtemperatuur in graden).

Kleurtemperatuur Lichtkleur
kleiner dan 3300 K warm (roodachtig wit)
groter dan of gellijk aan 3300 - 5300 K medium (wit)


Kleurtemperatuur Lichtkleur
groter dan 2000 - 2500 K geelwit
groter dan 2500 - 2900 K extra-warmwit
groter dan 2900 - 3300 K warmwit
groter dan 3300 - 5000 K neutraal wit
groter dan 5000 K koelwit


* Kleurweergave - Ra waarde
Als regel moet kunstlicht het menselijke oog de mogelijkheid geven om kleuren correct te zien, zoals in gewoon daglicht. Dit hangt in zekere mate af van de plaats en het doel waarvoor licht vereist is. Het criterium is hier de kleurweergave door de lichtbron. Ze wordt uitgedrukt als een "algemene kleurweergave-index" (Ra). De kleurweergave-index meet de overeenkomst tussen de kleur van een object (zoals dit door het oog wordt waargenomen) en die van een referentie-lichtbron. Een lichtbron met een Ra-waarde van 100 toont alle kleuren precies zoals ze bij een referentie-lichtbron zichtbaar zijn. Hoe lager de Ra-waarde, hoe slechter de kleuren worden weergegeven.

Stelregel lichtkleuren
Hoe hoger het getal, des te hoger de kleurtemperatuur en beter kleuronderscheid.

* Verlichtingssterkte E

Deze wordt uitgedrukt in Lux [lx] De verlichtingssterkte is de lichtstroom per oppervlakte. Een verlichtingssterkte van 1 lux ontstaat wanneer een lichtstroom van 1 lm gelijkmatig verdeeld is over een oppervlakte van 1 vierkante meter.

De werkplek uitgelicht
Voor mijn werkplek heb ik een aantal TL balkjes opgehangen. Hoewel het een persoonlijke voorkeur is, werk ik het liefst bij de kleur 840. Dit is een koel wit licht. Je hebt wat minder kleuronderscheid, maar het geeft wel prettig werklicht. Weatheren bij dit licht is dus zeker niet aan te raden. Dit gaat alleen goed bij daglicht.
Op onderstaand fotootje kun je dit zien, hoewel het weergeven hiervan middels een foto eigenlijk zinloos is.


Het uitlichten van de modulebak
Voor het uitlichten van modulebakken kun je een fraaie combinatie maken van 965(bijna daglicht) en 830(warm wit). Verder kun je dan met halogeen spotjes nog details uitlichten. Dit is een kwestie van proberen.

Handige link met kleurnummers

Terug naar het begin